Cookie Preferences

Met ambachtelijke brasseriegerechten in potten vindt Aramark zichzelf opnieuw uit

Overzicht |  8.10.2021

Aramark bewijst weer dat het zichzelf kan heruitvinden. Het team in Luxemburg is onlangs gestart met een aanbod van brasserie-klassiekers in gesteriliseerde glazen potten. Heerlijke en eerlijke gerechten geïnspireerd door de beroemde chef-kok Escoffier. Het als ambachtelijk te karakteriseren productassortiment is met meesterschap bereid.

 

Omdat Aramark Luxemburg een dienstverlenend bedrijf is, wilde het tijdens de gezondheidscrisis zijn aanbod graag uitbreiden. Het besloot een nieuw productaanbod te creëren: eerlijke gerechten aangeboden in glazen Weckpotten. De traditionele recepten zijn geïnspireerd op de beroemde chef-kok van begin vorige eeuw Auguste Escoffier en zijn aangepast voor een specifieke bereidingswijze: sterilisatie. De potten worden in Luxemburg bereid met gezonde en natuurlijke ingrediënten en zo veel mogelijk streekproducten. En bovenal zonder chemische stoffen: geen stabilisatoren, conserveringsmiddelen of additieven.

‘We hebben bewust gekozen voor sterilisatie in plaats van pasteurisatie,' legt Didier Bernard uit, directeur Operations bij Aramark Luxemburg. ‘Bij kamertemperatuur zijn onze potten meer dan een jaar houdbaar en de voedingswaarde van de producten blijft behouden.’ Met dit nieuwe aanbod bereikt Aramark Luxemburg mensen die geen toegang hebben tot hun diensten onder wie bijvoorbeeld werknemers (thuiswerkers), hun gezinnen en particulieren. Ons doel? Het leven gemakkelijker maken met authentieke gerechten die alleen even opgewarmd hoeven te worden en waarvan de uitstekende kwaliteit is gegarandeerd.

6 maanden onderzoek

'Om het gewenste resultaat te behalen hebben we maandenlang allerlei tests gedaan,’ vertelt Bruno Lassine, manager HR & Administration bij Aramark Luxemburg en hoofd van de productie. ‘We wilden dat onze potten precies zo smaakten als iets wat ‘s ochtends vroeg vers in een van onze restaurants wordt bereid. Het is ons gelukt de techniek van het steriliseren onder de knie te krijgen zonder dat de smaak, kleur en textuur van de producten achteruit gaan en we hebben geleerd overkoken te voorkomen. Daarbij letten we natuurlijk op een uitstekende microbiologische kwaliteit en hygiëne. We beschikken gewoon niet over een foutmarge die je even chemisch kunt corrigeren.’ In de keukens van Aramark Luxemburg bereiden de koks van Aramark de gerechten direct in de potten. Daarna worden ze kort bij zeer hoge temperatuur (118°C) in een snelkookpan gesteriliseerd.

 
Productie van tomatensaus met champignons (foto's door Yann Marcalbert)

Lekker eten en het milieu

‘Het uiteindelijke doel van dit complexe proces is met eenvoudige producten en gerechten voor lekkerbekken, de ambachtelijkheid en de Escoffier-geest van deze keuken te behouden,’ bevestigt Didier. 'Geen zorgen, we stappen echt niet in de valkuilen van industriële conserven!’ De keuze voor Weckpotten is geen toeval. Omdat de potten doorzichtig zijn, kun je het product zien en de inhoud visueel beoordelen. 'Daarnaast is dit ook een ecologische keuze,’ voegt Bruno toe. 'We zijn op dit moment bezig met een brochure om klanten ideeën te geven om de potten te hergebruiken.

 

 
Didier Bernard Operationeel Directeur stelt het assortiment voor om te delen (foto's door Yann Marcalbert)

Een nieuw imago en identiteit

'Dit is de eerste keer dat Aramark een lang houdbaar product maakt,’ vertelt Yann Marcalbert, Marketingmanager van Aramark. 'We zijn afgestapt van het imago van de klassieke cateraar en hebben voor dit product een nieuw imago en identiteit ontwikkeld. We zijn begonnen met het definiëren van een fotografische beeldtaal die het product en het kwaliteitsaspect benadrukt. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de branding en de grafische vormgeving waarbij gezorgd hebben voor contrast tussen oud en modern.’ Zo is het merk Chez L'Ancien, brasseriegerechten in glas ontstaan. De etiketten zijn gedeeltelijk voorgedrukt. Veranderlijke elementen (zoals de naam van het gerecht, ingrediënten, enzovoort) worden er ter plekke op kantoor met een laserprinter op gedrukt.

Uittreksel uit bestanden ontwikkeld en gefotografeerd door Yann Marcalbert

Heerlijke gerechten

Met Pasen had Chez l'Ancien ‘Lamsschouder en confit’ en ‘Tarte tatin van aardappel’ op het menu staan, in twee Weckpotten. Een moest worden opgewarmd in een pan en de ander in de oven. Op dit moment is de Sharing Box by Chez l'Ancien erg populair. Ideaal voor een borrel, een spontane picknick of als je bij vrienden op bezoek gaat. De Sharing box bevat zes potten met kant-en-klare gerechten: hummus, auberginekaviaar, rillettes van zalm met dille en roze peper, landterrine met hazelnoten, landterrine met Picon en gemarineerde paprika en aubergine. In de box zitten ook crackers. Binnenkort kunnen klanten hun box zelf samenstellen door zes potten te kiezen uit een totaal van twaalf. Andere traditionele gerechten zijn in voorbereiding, bijvoorbeeld een pot met anderhalve liter zelfgemaakte bolognesesaus.

Chez L'Ancien-potten zijn verkrijgbaar via de website www.aramark-direct.lu (met thuisbezorging in Luxemburg) en via de app MyAramark die voor klanten is bedoeld. Ze staan ook uitgestald bij zakelijke klanten van Aramark Luxemburg.

 

Voor meer informatie, kijk op www.aramark-direct.lu