Cookie Preferences

Aramark verbetert levenskwaliteit van patiënten met nieuw drankje

Gezondheid & Welzijn |  4.13.2021

De dienst Geriatrie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) Geraardsbergen heeft Aramark gevraagd een oplossing te zoeken om oudere patiënten, die soms slikproblemen hebben, meer te doen drinken. En ze lieten er geen gras over groeien: binnen een week stelden de diëtiste en het diensthoofd van Aramark een oplossing op maat voor.

 

Aramark runt de keuken van het ASZ Geraardsbergen. Nancy Goessens, diensthoofd van Aramark en keukenmanager in het ASZ Geraardsbergen, werkt nauw samen met Cécile Poot, de diëtiste van Aramark in Geraardsbergen. De logopediste van de dienst Geriatrie had Cécile gevraagd of Aramark haar kon helpen om oudere patiënten meer te doen drinken. “Heel vaak hebben geriatrische patiënten geen dorst meer. Ze moeten dus worden gestimuleerd om meer te drinken zodat ze gehydrateerd blijven”, benadrukt de diëtiste. “Sommigen van hen hebben ook slikproblemen en durven niet te drinken uit angst om te stikken.”

 

Afkeer van verdikt water

De meeste ziekenhuizen en rusthuizen geven patiënten met een slikprobleem verdikt water, maar dat drankje is niet zo populair. Sommige mensen vinden dat het een bittere nasmaak heeft en krijgen een echte afkeer van verdikt water. Cécile zocht samen met Nancy naar een oplossing. “We hebben verschillende theesoorten en siropen gecombineerd om een aangename smaak te creëren die patiënten lekker zouden vinden”, vertelt de keukenmanager.

 

Fotoshoot van ons nieuwe drankje met onze chef-kok Nancy. (foto's door Yann Marcalbert)

 

Testpanel

Een testpanel bestaande uit het keukenpersoneel, de diëtiste, de logopediste en een gastro-enteroloog proefde vervolgens enkele drankjes met verschillende verdikkingsniveaus. Een disciplinair team hakte uiteindelijk de knoop door en koos unaniem voor rozenbottelthee met frambozen- en cranberrysiroop met 0% suiker. “Aangezien het drankje geen suiker bevat, is het ook geschikt voor diabetespatiënten”, verduidelijkt Nancy. “De laatste zes maanden maken we het elke dag en voegen we het verdikkingsmiddel bij het serveren toe.”

 

De levenskwaliteit van patiënten verbeteren

Het team van Aramark heeft het drankje op een week tijd gemaakt en heeft het Swalleau genoemd. Tot grote tevredenheid van het medische team en de patiënten. Zij appreciëren de aangename smaak omdat die het verdikkingsmiddel volgens hen verbergt en daarom drinken ze meer dan voorheen.

"We zijn erg blij dat we kunnen meewerken aan een oplossing die de levenskwaliteit van patiënten verbetert. Ook de dienst Geriatrie van ASZ Aalst, die deel uitmaakt van dezelfde groep, wil Swalleau gaan gebruiken. De geriater van Aalst, die het drankje in Geraardsbergen mee heeft geproefd, zag meteen de gunstige kwaliteiten voor oudere patiënten en wil het dus ook voor geriatrische patiënten in Aalst gebruiken. We zijn enorm trots dat we het aan nog meer patiënten kunnen aanbieden."
- specificeert Cécile Poot, de diëtiste van Aramark

 

 De sterkte van Aramark? Voor alles openstaan en zich aan alle situaties kunnen aanpassen.